Hoi! Mijn naam is Michiel van Hardeveld en ik ben in 2019 begonnen met Tweedekants.

Tot mijn grote geluk ben ik namelijk geboren in een ontzettend welvarend land, waarin ik alle ruimte en kansen heb gekregen om moederlijke liefde te ervaren, gezond te zijn, mij geen zorgen heb hoeven maken over onderdak, eten en drinken, een goede opleiding heb genoten en mooie relaties en vriendschappen heb kunnen opbouwen. Vrienden waarmee ik graag mag voetballen, wielrennen, tennissen, bordspelletjes doen of mooie gesprekken voeren onder het genot van een goed speciaalbiertje.

Een groot deel van mijn tijd kan ik besteden vanuit intrinsieke motivatie, en dat geeft veel voldoening. Ik geloof dan ook in het goede van de mens. Vanuit zowel mijn opleiding, als ook mijn persoonlijke ervaringen, geloof ik dat ieder mens het beste wil voor diens dierbaren, voor diens omgeving en voor de toekomst van de aarde. We delen meer dan we denken en het zijn de omstandigheden die bepalen in hoeverre iemand zijn goede of slechte kanten zal laten zien.

De afgelopen decennia zijn we echter steeds meer in een individualistisch efficiëntiedenken gaan geloven waarbij alles in het teken komt te staan van concurrentie met de ander, en jezelf profileren. Elk deel van ons leven wordt overgenomen door competitie, hogere cijfers voor toetsen, betere verkoopcijfers en meer likes en volgers, waardoor we uit het oog verliezen dat we minder verschillen van elkaar dan dat we denken. We zouden meer moeten kijken naar wat ons bindt, en minder naar wat ons scheidt. Denken in mensen, en niet in grenzen. Want we weten van steeds meer de prijs, maar van steeds minder de waarde. Zo is het in mijn ogen crimineel dat we een wereld hebben gecreëerd waarin miljardairs en belastingparadijzen (zoals Nederland) kunnen bestaan terwijl er mensen overlijden aan honger, dorst en ziektes die gemakkelijk te voorkomen zijn.

Tweedekants is dan ook een vorm van klein verzet, en het begin van een grote droom. Een droom waarin iedereen de stabiliteit kent van een dak boven het hoofd, voldoende eten, drinken en kleding, en gratis onderwijs en gezondheidszorg. Ik hoop dat meer mensen deze droom met mij delen!