Hieronder vind je de poll voor afgelopen maand. Een toelichting van de goede doelen vind je onder de poll.

Het Nonhuman Rights Project (NhRP) is een in de VS gevestigde organisatie die werkt aan het verkrijgen van rechtspersoonlijkheid en rechten voor sommige niet-menselijke dieren. Daartoe procederen ze in eerste instantie voornamelijk namens mensapen, olifanten, dolfijnen en walvissen, dieren die behoren tot een soort waarvoor er voldoende, robuust wetenschappelijk bewijs is van zelfbewustzijn en autonomie. Proberen om rechtspersoonlijkheid te bereiken voor niet-menselijke dieren kan een veelbelovende manier zijn om dierenleed in onze samenleving te verminderen. Het NhRP is de enige organisatie in de VS die hiertoe rechtszaken voert en andere wetgeving nastreeft, en hoewel moeilijk te meten is het zeer waarschijnlijk dat hun werk de discussie over niet-menselijke dierenrechten in de VS aanzienlijk heeft bevorderd.

Sanku focust zich op het bezorgen van micronutriënten aan risicogemeenschappen in Afrika. Meer dan twee miljard mensen ontvangen namelijk niet de vitamines en mineralen die hun lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Deze ondervoeding van micronutriënten, ‘verborgen honger’, kan leiden tot blindheid, miskramen, moedersterfte tijdens de bevalling, aangeboren afwijkingen, aangetaste immuunsystemen en cognitieve en ontwikkelingsachterstanden, én doodt elk jaar 3 miljoen kinderen jonger dan vijf. Het kost iets meer dan één euro om een jaar lang het voedsel van één persoon te verrijken met micronutriënten en heeft verscheidene positieve gevolgen. Zo leidde het toevoegen van ijzer aan sojasaus in China tot een vermindering van bloedarmoede met 33% en door het toevoegen van foliumzuur aan tarwebloem in Chili werden open ruggetjes met 51% verminderd. Bovendien ontlast het gezondheidszorgstelsels en draagt elke euro die wordt uitgegeven aan micronutriënten voor zo’n 9 euro bij aan economische groei.

Carbon180 is een milieu-ngo die zich inzet voor koolstofverwijdering – een cruciaal maar grotendeels verwaarloosd stukje van de klimaatpuzzel – door te lobbyen bij politici en het bedrijfsleven, en te investeren in innovatie. Koolstofverwijdering omvat een breed scala aan natuurlijk oplossingen, zoals het planten en herstellen van bomen, het verduurzamen van landbouwpraktijken, de productie van Biochar (milieuvriendelijke houtskool) en het uit de lucht halen van koolstof. De missie van Carbon180 is om een wereld te creëren die meer koolstof verwijdert dan uitstoot en voor elke 20 cent verwijdert zij ongeveer een ton (6000 km met een dieselauto) aan CO2.

Wereldwijd lopen bijna een miljard kinderen risico op parasitaire wormen. Deze wormen verstoren de opname van voedingsstoffen en veroorzaken ondervoeding, bloedarmoede en een verminderde mentale en fysieke ontwikkeling. Ze verhinderen ook dat kinderen naar school gaan, wat hun succes in het leven beïnvloedt en uiteindelijk zelfs opkomende economieën schaadt. Evidence Action richt zich op het behandelen en voorkomen van deze parasitaire worminfecties door middel van ontwormingsprogramma’s. Door deze goedkope gezondheidsbehandelingen (die soms slechts $0.10 kosten) kunnen kinderen in meer gezondheid opgroeien, ouder worden, meer naar school gaan, minder ziek worden, meer werken en een hoger inkomen verdienen wanneer ze volwassen zijn; hierdoor heeft elke dollar een rendement van zo’n 600%.